TŐZEGÁFONYA: NŐK MEGMENTŐJE FELFÁZÁS ESETÉN

2021.12.04

A női társaim nevében mondhatom, hogy soha többé nem szeretnénk a felfázás tüneteitől szenvedni, és az ilyenkor használt gyógyszerek kellemetlen mellékhatásait is elhagynánk az életünkből. Felfázás tünetei: görcsös alhasi fájdalom, fájdalmas égő, csípő vizelés, gyakori vizelési ingerrel, amit hőemelkedés és láz is kísérhet.

Én huszonévesen, sokat szenvedtem ettől a betegségtől. Számomra az antibiotikum kúra nem vezetett tartós eredményre, csak a tőzegáfonya rendszeres, kúraszerű használata.

A tőzegáfonya használatának hatásossága a POST-COVID szindróma megelőzése esetében is célravezető. A COVID fertőzés következtében az emberi szervezet immunrendszerének hatásossága lecsökken. Megfigyelték, hogy a nőknél kialakul, vagy kiújul a COVID fertőzést követően húgyúti fertőzés, illetve a férfiaknál az enyhébb vagy súlyosabb húgyúti fertőzés és prosztatagyulladás. Ezért javaslom a COVID fertőzést követően (vagy akár már közben is) a tőzegáfonya kúrát, mindkét nem számára.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Felfázás, hólyaghurut esetén az orvosi protokoll az antibiotikum kúrát javasolja. Egyetemi tanulmányaim során megtanultam, hogy mi a különbség a Nitrofurantoin és a tőzegáfonya hatása között. A Nitrofurantoin az alsó húgyúti fertőzések kezelésére kifejlesztett gyógyszer, amely a húgyutakban lévő baktériumokat képes elpusztítani. Sajnos a baktériumok azonban nem csak a húgyutakban vannak jelen, hanem képesek a húgyhólyag epitéliumába (felhámszövetébe) is beágyazni magukat, ahol szaporodnak, amelyre ilyenkor nem hat az antibiotikum, és innen kilépve ismét fertőzést okoznak, ez az oka, hogy a hólyaghurut ismételten kiújul hónapról - hónapra.

Számomra az antibiotikum kúra nem vezetett tartós eredményre, csak a tőzegáfonya rendszeres, kúraszerű használata. A leírt történet saját tapasztalatom, azonban számos női betegem esetében is sikeresen megszüntette a folyamatos hólyaghurutot.

Tőzegáfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozik. Magyarországon a Vaccinium oxycoccos, míg az Egyesült Államokban Vaccinium macrocarpon (észak-amerikai nagytermésű áfonya) a honos növény. Vaccinium oxycoccos alacsony, örökzöld törpecserje. A levelei másfél centiméter hosszúak, elliptikusak, színük fényes zöld, a levél fonák fehéres. Fehér vagy rózsaszínű virágai 2-4 cm hosszúak, a kúszó hajtások csúcsán helyezkednek el.

Vaccinium macrocarpon alacsony termetű, fásodó szárú kúszónövény, amely akár 2 méter hosszú hajtásokat is növeszt. Függőleges hajtásai 5-20 centiméteresek, levelei kicsik oválisak. Érett termése piros színű.

A tőzegáfonya A-, B-, C-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, mangánt, szelént, rezet tartalmaz. Főbb hatóanyagai a flavonoidok, proanthocyanidinek, quercetin, resveratrol továbbá tartalmaz pektineket is. A flavonoidoknak köszönheti a szív- és érrendszeri betegségekben betöltött megelőző szerepét. Csökkenti a koleszterin szintet, így az agyi érkatasztrófa, a sztrok kialakulásának a kockázatát is.

Magas antioxidáns tartalma szabadgyök megkötő hatású, így rendszeres fogyasztása hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, a gyulladások csökkentéséhez, a rákos daganatok kialakulásának a megelőzéséhez.

A húgyúti fertőzések megelőzésében betöltött szerepét tudományos kutatások is alátámasztják. A húgyúti fertőzések okaként közel 90 százalékban az Escherichia coli (E. coli) baktérium tehető felelőssé. A tudományos kutatás bebizonyította, hogy a tőzegáfonya hatóanyagai olyan védőréteget képesek képezni a húgyhólyag falán, amely megakadályozza a baktériumok megtapadását, így használatával a húgyútakba kerülő E. coli baktérium a vizelettel kimosódik, anélkül, hogy betegséget tudna okozni. Ezért javasolom a hölgyeknek a hideg idő beállta idején, vagy akár a nyári strandolást megelőzően, és követően, a tőzegáfonya kúraszerű használatát, prevenciós céllal.

Tudományos kutatás támasztja alá a tőzegáfonya víruselles gyógyhatását, az influenza vírussal szemben. A fogszuvasodást és fogínygyulladást okozó baktériumokkal szemben is hatásosnak bizonyult és a gyomorfekély kiújulásának az esélyét is csökkentette a tőzegáfonyalé, mivel csökkentette a Helicobacter pylori terhelést.

A tudományos kutatások a tőzegáfonyalé napi fogyasztásnak adagját, két pohár (egy pohár 2dl) mennyiségben határozzák meg. Amennyiben nem tudunk napi szinten friss tőzegáfonyához, vagy tőzegáfonyaléhez jutni, akkor használjuk bátran a kapszulákat. A tőzegáfonya magolaját tartalmazó készítményeket inkább az onkológiai gondok megelőzésére, míg a tőzegáfonya termést (héjat, terméshúst, magot) tartalmazó készítményeket inkább a húgyúti fertőzés esetén, és gyulladáscsökkent céljából javasoljuk használni.

Tőzegáfonya fogyasztásának, szedésének nem ismert ellenjavallata.

Javaslom mindenkinek, hogy felfázás esetén kerülje a forró vizes kádfürdőt, hiszen ez a meglévő gyulladást még jobban fellobbantja. Ülőfürdőnk ne forró, csak meleg legyen. Nem javaslom a csípősanyagot tartalmazó gyógynövények és tápláléknövények fogyasztását sem, ebben az időszakban, ilyen például, a bors, a retek, a gyömbér. Javasolom továbbá a tőzegáfonya kúra mellett a C-vitamin, vagy a magas C-vitamin tartalmú gyógynövények fogyasztását (homoktövis, csipkebogyó). A C-vitamin savanyítja a vizeletet, ezzel gátolva a baktériumok szaporodását.

Ha felfázunk vagy hólyaghurutunk van, javaslom a nagy mennyiségű folyadék fogyasztását, hogy ezzel is átmossuk a húgyutakat, hogy az ott megtelepedett baktériumokat, - főként E. coli - eltávolítsuk.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK  - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el