MÉHNYAKRÁK, EMLŐRÁK, PROSZTATARÁK, LEUKÉMIA ELLENES HATÁSÚ A GINKGO BILOBA

2021.08.21

Daganatoknak nevezzük a kiindulási szervtől idegen sejtszaporulatot, szövettöbbletet. A daganat lehet jóindulatú és rosszindulatú.

Legtöbb daganat kiváltó oka nem teljesen ismert. Daganatot okozhat vírusfertőzés, hormonális okok, környezeti sugárzás, veleszületett génhiba, vegyi anyagok, elfolytot lelki sérelmek. Bizonyos kórokozó tényezők, pl. vírusok, sugárzás, egyaránt okozhatnak veleszületett rendellenességet, daganatot, gyulladást, vagy szövetelhalást. A daganatok közvetlen kiváltó oka legtöbbször az osztódó testi sejt génhibája (mutációja).

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.


A daganatos betegségek tünetei: jellemzően nincsenek egységes tünetek. A rosszindulatú daganat leggyakrabban kemény, el nem mozdítható, környezetével összekapaszkodott szövettöbblet. Az egyes daganatok tünetei a daganat típusától, klinikai stádiumától és a beteg egyéb körülményeitől függ. A daganatos betegség a szervezet általános leromlását idézi elő. A daganatos beteg halálát legtöbbször az alapbetegség szövődménye idézi elő.

Ginkgo biloba leveleiből izoláltak egy természetes bioflavonoidot a GK-t. A ginkgo biloba különböző glikozidokat és terpenoidokat tartalmaz, és különböző farmakológiai hatásokat fejt ki. A ginkgo biloba hatékony gyulladásgátló, vírusellenes, gombaellenes, idegsejteket védő, influenza-, ízületi- és daganatellenes hatásai igazoltak. A kutatók arról számoltak be, hogy a ginkgo biloba gátolja a prosztata- és emlőráksejtek növekedését, méhnyakrák ellenes hatású, továbbá gátolja az emberi leukémiasejtek szaporodását. A ginkgo biloba előidézi a rákos sejtekben az elöregedet sejtek lebomlását és a programozott sejthalál megindulását.

A ginkgo biloba a páfrányfenyők (Ginkgoaceae) családjából származik. A ma élő legősibb fa. Ázsiában elsősorban Délkelet-Kínában él, ahol több mint 4000 éve használják hagyományos gyógynövényként. Kelet-Ázsia többi részére, Koreába, Japánba betelepítették. E kétlaki lombhullató fa, 40 méter magasra is megnő. Gyógyhatású levelei, hosszú nyelűek, 10 cm hosszúak, bőrszerűek, világos- vagy középzöld színűek, villás erezetűek, jellegzetes legyező formájúak. Hímivarú és nőivarú egyedei ültetése során figyelembe kell venni a széljárást.


A ginkgo biloba leveleit a tradicionális kínai gyógyászatban fűlzúgás, magas vérnyomás, asztma esetén használják. Flavonoid hatóanyagának köszönhetően gyulladáscsökkentő és szabadgyökfogó hatású. Öregedés gátló hatása miatt, a ginkgo bilobából készült készítményeket gyakran használják időskori panaszok esetén. Csökkenti az agysejtek elöregedését és pusztulását. Elsősorban ginkgolid hatóanyagának köszönhető, hogy gátolja a vérrögképződést mert, a vérlemezkék nem tudnak összetapadni. Javítja a vér folyékonyságát és elősegíti az áramlást. Szabályozza az erek tónusát, segíti a keringést. Előnyös a ginkgo biloba használata anyagcsere betegségben, leépülési folyamatok kezelésére, lassítására, agyér-elmeszesedés okozta zavarokban, a szellemi teljesítőképesség, a koncentrálóképesség és emlékezőképesség fokozása érdekében. Bizonyított pozitív hatása Alzheimer-kór, feledékenység, szédülés, hangulathullámzás, alkalmazkodóképesség esetén. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja, mivel lassítja a bőr öregedését.

Népigyógyászatban ajánlott gyógynövények carcinoma esetén: balzsamkörte, borsos keserűfű, csalán, csűdfű, fagyöngy, fekete tea, fokhagyma, ginkgo biloba, gránátalma, homoktövis, kasvirág, kurkuma, lapacho (kéreg), macskakarom, máriatövis, nyírfa, pecsétviaszgomba, reiki, spárga, szibériai ginseng, tökmag, tövises iglice, varjúháj, zöld tea, orbáncfű.


A méhnyakrákban diagnosztizált betegek száma napjainkban növekszik. Évente mintegy 1200 nő betegszik meg méhnyakrákban hazánkban. A méhnyakrák a méhszáj laphámjának és a nyakcsatorna mirigyhámjának a találkozásánál alakul ki. Fertőzések miatt a laphám sérül, elpusztul és a helyét a hengerhám foglalja el. Miután a laphám regenerálódik, ránő a hengerhámra. Méhnyakrák kialakulásánál jelen van a HPV (human papillomavirus) fertőzés is. HPV beépül a sejt DNS-ébe, így a megfertőzött sejt képtelen lesz a programozott sejthalálra, vagyis nem fog elpusztulni a rákos sejt. HPV fertőzés a fiatalabb nőket érinti, a méhnyakrák kialakulása 40 éves kor után gyakoribb. A méhnyakrák kialakulása 10-20 évig is eltarthat. Azonban vannak egyedi esetek, amikor ettől lényegesen rövidebb idő alatt alakul ki.

A méhnyakrák 20-85 év közötti nőknél fordul elő, de 45-65 éves életkorban a leggyakoribb. A méhnyakráknak 5 stádiumát, 0, 1, 2, 3, 4 különböztetjük meg. A méhnyakrák gyakorisága a szexuális élet megkezdését követően a 25-29 éves korcsoporttól kezdve meredeken emelkedik, a maximumát a 45-69 éves korcsoportban éri el.

A betegség korai stádiumában a 0 és 1 stádiumban a méhnyakrákos nők gyakran panasz és tünetmentesek. A daganatos elváltozás diagnosztizálása során az eltérés szabad szemmel nem észlelhető.

Előrehaladott stádiumban 2. 3. és 4. stádiumban jelentkeznek a tünetek például bővebb folyás, vérzés. A későbbiekben ez a vérzés állandósulnak. A véres-gennyes váladék, az előrehaladott méhnyakrák tünete. A méhnyakrák különböző szervekre képezhet áttétet, így lefelé a hüvelybe és felfelé a méhbe. A nyirokereken keresztül a kismedencei nyirokcsomókba. A daganatsejtek a nyirokkeringésen és a vérkeringésen keresztül eljuthatnak távoli szervekbe, mint a máj, tüdő, csontok, ahol áttéteket képezhetnek. A kismedence felé terjedő rákos daganat a kismedencei idegek nyomása következtében deréktáji, alsó végtagtáji fájdalmakat idézhetnek elő. A vénák és nyirokerek összenyomása az alsó végtagok vizenyőjét, mélyvénás trombózist okozhat. A daganat a húgyhólyag felé haladva, véres vizelet tünetet idézhet elő. A végbélen keletkező rákos áttét során véres széklet alakulhat ki. A méhnyakrák megelőzésében elengedhetetlen a korai felismerés, amelynek eszköze az évenkénti méhnyakrákszűrés.

A méhnyakrák korai tünetei: folyás, kontaktvérzés, amely jellemzően szexuális együttlétet követően jelentkezik. Késői tünetek: fogyás (cachaexia), fájdalom, deréktáji fájdalom, alsó végtagok vizesedése és fájdalma, mélyvénás trombózis kialakulása, némavese, vesetáji fájdalom (pyelonephritis), véres folyás, húslészerű folyás, vérzés, haspuffadás, fájdalmas vizelés, vérvizelés, véres széklet.

A méhnyakrák kialakulását elősegítő tényezők: korai szexuális élet, szexuális partner gyakori váltogatása, dohányzás, HIV fertőzés.

A gyógynövénykivonatok a méhnyakrák egyik terápiás területe; sok kutató tanulmányozta a növényi metabolitok hatását a méhnyakrák kezelésére.

Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/  vagy +36/30-529-85-74 - minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, segítségemre! * https://webshop.gabrielherbs.hu/Homoktovis-velo-termeloi-1L-Lamore  - webshopunkban számtalan gyógynövényterméket megtalálsz, amire szükséged lehet. (A megrendelt termékeket, egész Magyarország területén, a Magyar Posta futárszolgálata MPL szállítja házhoz.) 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el