KURKUMA: AZ ÉLET GYÓGYHATÁSÚ FŰSZERE

2022.07.18

Ismét egy olvasói kérdésre válaszolok. Rendszeres olvasóm kurkumát szeretne fogyasztani, mivel a szomszédasszonyok esküsznek jótékony hatására. Többféle betegsége is van, amelyre gyógyszereket szed. Ezért a mai szakcikkem a gyógynövény hatásain túl kitér, a lehetséges kontraindikációkra is.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A kurkuma (Curcuma longa) a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozik. Ázsiában őshonos gyógy- és fűszernövényt, már közel kétezer éve használják gyógyításra, a hagyományos kínai és az indiai ajurvédikus orvoslásban. Nevezik az élet fűszerének, sárga gyömbérnek.

A kurkuma lágyszárú, akár egy méter magasra megnövő évelő növény. Rózsaszín füzérvirágzata a talaj közelében nyílik, de akár 60 cm-es virágzati szárat is növeszthet. Rizómája (gyöktörzs, föld alatt megvastagodott szár) hengeres oldalágat hajt.

Gyógyászati célra a növény rizómáját, azaz a gyökértörzsét használjuk fel. A kurkuma főbb hatóanyagai a kurkumin és az illóolaj.

A kurkominoidok erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek. A kurkuma fokozza a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekező képességét.

Máj és epe eredetű emésztési problémákban, étvágytalanságban is használhatjuk. A kurkuma illóolaja serkenti az epe kiválasztását, míg a kurkumin az epe kiürülésében játszik szerepet. Vizsgálták a kurkuma, alkoholos májfibrózisra, cukorbetegség szövődményeként kialakult vesekárosodásra gyakorolt hatását, amely kedvező eredményt hozott.

Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés kezelésére is alkalmazzuk.

A kurkuma gyógyító hatásának egyik nagy területe a mozgásszervi betegségek, így az osteoarthritis tüneteinek kezelése. Klinikai kutatások támasztják alá a kurkuma gyulladáscsökkentő és a fájdalomcsillapító hatását, amely a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl: ibuprofen) hatásához hasonló eredményt produkált. A kurkuma fogyasztása következtében a kezelt betegeknek rövid idő alatt csökkentek az ízületi fájdalmai, a gyulladás csökkenése következtében az ízületek mozgása könnyebbé vált, összességében javult a betegek életminősége.

A kurkuma a bélrendszerben, a bélnyálkahártya sejtjeiben a DNS károsodások elleni védő hatást fejt ki. Gyulladásos bélbetegségben, gátolja a gyulladás fellángolását. Szájüregi gyulladások esetében is használhatjuk a kurkuma teáját. Képes a PMS tünetei is csökkenteni.

A demencia egyik leggyakoribb fajtája az Alzheimer-kór. Fizikai értelemben az agysejtek pusztulásáról, az agy sorvadásáról, összezsugorodásáról van szó. A betegnek romlik a memóriája, gondolkodása, viselkedése - kezdetben, főleg az új információkat felejti el, nehezen tanul meg új dolgokat, elveszít tárgyakat. A kezdeti enyhe tünetek, gyorsan súlyosbodhatnak és a mozgást, önálló életvezetést ellehetetlenítő tüneteket is produkálhat. Mindig fontos, a minél korábbi orvos általi diagnózis felállítása, mivel a korai felismerés és beavatkozás, képes javítani és meghosszabbítani az életet. Megfigyelték, hogy az indiai embereknél ritkább az Alzheimer kór kialakulása, amely az étkezési szokásokkal függhet össze. Az idegsejtek pusztulását okozza a béta-amiloid fehérjék gyulladást és oxidatív stresszt okozó hatása. A kurkuma fogyasztása képes a béta-amiloidot semlegesítő falósejtek aktivizálására, ezáltal az idegsejtek túlélésének a biztosítására. Míg eddig a demencia ezen fajtáját az idős emberek betegségének tartották, ma már akár 40 éves kor körül is jelentkezhet.

A kurkuma vérhígító hatással rendelkezik, tehát megelőzhető vele a vérlemezkék összetapadása, így az agyvérzés, trombózis, infarktus kialakulása.

Állatkísérletekben vizsgálták a kurkuma egyes rákos daganatokban kifejtett hatását. Jelenlegi adatok szerint a szájüregi, a vastagbél-, gyomor-, emlő-, hasnyálmirigy-, májdaganatok, leukémia esetében mutatták ki, hogy a kurkuma csökkenti a rákmegelőző elváltozásokat.

Állatkísérleteket követően, emberek bevonásával klinikai kutatást végeztek a 2-es típusú diabéteszes betegekkel. A kutatásba glukóz toleranciát mutató betegeket vontak be. A kurkumával kezelt betegeknél nem alakult ki a cukorbetegség, csökkent az inzulinrezisztencia, javult a glukóz tolerancia, az inzulin termelő sejtek működése, csökkent az éhomi vércukorszint, a kurkuma az erek falát is megerősíti és csökkenti a cukorbetegség szövődményeként kialakuló vesekárosodást.

Ellenjavallatok: Mint minden gyógynövényt a kurkumát is kúraszerűen használjuk. Amennyiben a javasolt adagot meghaladó mennyiséget fogyaszt, izgathatja a gyomornyálkahártyát, hányingert, hányást, hasmenést, fejfáját okozhat. A korábbiakban leírtam, hogy használható epe eredetű emésztési problémában, de amennyiben epevezeték elzáródása, epekövesség áll fenn, tilos a használata. Vérhígító hatása miatt, az a beteg, aki már egyébként is szed vérhígító gyógyszert, különösképpen Syncumart, vagy Warfarint, nekik tilos a kurkuma fogyasztása. A kutatások során arra is fényt derült, hogy egyes daganat kezelésére használt gyógyszerek hatását gátolja, míg más gyógyszerek hatását felerősíti. Méhösszehúzó hatása miatt terhesek számára is ellenjavallt a kurkuma használata. A kurkuma hatással van a vas felszívódására, ezért súlyos vérszegénység esetén mellőzzük a fogyasztását. A gyógynövények hatással vannak a mindennapi életünkre, egészségünkre. Amennyiben már valamilyen egészségkárosodással rendelkezünk, minden esetben kérjük ki gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta véleményét a használhatóságról.

Kurkuma tea készítése:

1 gramm durvára őrölt kurkuma gyökeret 2,5 dl forró vízzel leforrázzuk, 2 percig kis lángon forraljuk, majd lefedjük és 8 perc múlva leszűrjük. Napi adagja 2 csésze.

A kurkumát javaslom bevonni a napi étkezésünkbe. Egyik felhasználási módja, amikor a rizset ízesítjük, színezzük vele, de én csak azt szoktam mondani, hogy okosan főzök. A pirított rizset amikor felengedem vízzel, teszek bele sót, kurkumát és fekete borsot. A kurkuma hatóanyaga nehezen oldódik mind vízben, mind zsírban ezért, hogy a kurkumin gyógyhatása érvényesülni tudjon, a borsban lévő piperin hatására van szükség. Így nem csak egy kellemes ízű és küllemű, de egészséges ételt is készítek.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/  , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK  - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el