FEKETE RIBISZKE AZ ÉRBETEGSÉGEK ELLEN
Népi gyógyászatban a fekete ribiszke levelét hagyományosan vizelethajtásra, hólyagbántalmak esetén használjuk.
Flavonoid tartalmának tulajdonítják érvédő hatását, de emellett visszeres panaszok esetén is hatékonynak bizonyult használata. Levél forrázata csökkenti a vér koleszterinszintjét és vérnyomáscsökkentő hatással bír. Népgyógyászatban reuma és ízületi bántalmak esetén is javasoljuk.
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.
A fekete ribiszke a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. Eurázsiai flóraelem. Magyarországon elsősorban termesztésben található meg. Vadon előforduló egyedek védettek, ezért a levél és a termés gyűjtésekor ne törje le az ágait!
A fekete ribiszke drogja a levele (Ribis nigri folium) és a termése (Ribis nigri fructus). A levelek fő hatóanyaga a flavonoidok, amelyek közül igen fontos szerepe van a rutinnak. Található még benne cseranyagok, procianidinek, C-vitamin. Termésében antociánok, gyümölcssavak, C- és B-vitamin található.
A fekete ribiszke 1-2 méter magas fa vagy cserje. Az egyéves vesszők világosak, kissé pelyhesek, az idősebb ágak zöldes-, sárgásbarna színűek. Levelei 3-5 karéjos, szórt állású, tojásdad alakúak. Lecsüngő fürt virágzata áprilisban virágzik. Termése 8-10 mm nagyságú, júliusban-augusztusban érő édes, fekete bogyó.
A fekete ribiszke termését frissen édes kellemes íze és magas C-vitamin tartalma miatt fogyasztjuk. Kísérletekben hasonlították össze a fekete ribizke és a piros ribizke C-vitamin tartalmát. E szerint a piros ribizkéből napi 10 grammot, a fekete ribizkéből napi 3 grammot kell elfogyasztanunk, hogy a szükséges napi C-vitamin szükségletünket kielégítsük. A magas C-vitamin tartalma miatt javaslom vérszegénységben szenvedőknek is, hiszen segíti a vas felszívódását. Összehasonlításképpen narancsból négyszeres mennyiséget kell elfogyasztanunk a fekete ribiszkéhez képest, ugyanannyi C-vitaminért. Kísérletek kimutatták, hogy a gyümölcs hatóanyagai az erekben védőhatást fejtenek ki. Így érdemes fogyasztani ezt a gyümölcsöt, szezon idején rendszeresen. Télire kiváló szörp és likőr készíthető belőle. Azt is megvizsgálták, hogy a fekete ribizke szörp C-vitamin tartalma még egy év elteltével is csak 15 százalékkal csökken. A gyümölcs héjában lévő festékanyag, az antocián baktérium szaporodás gátló hatású. A vizsgálat kimutatta, hogy ez a hatás az emésztőrendszeri és húgyúti fertőzést okozó, E. Coli szaporodását is gátolja.
A népi hagyományok a gyümölcs levét, torokfájás esetén előszeretettel ajánlják, mivel gyulladáscsökkentő hatása miatt, enyhíti a torokfájást. Magas gyümölcssav tartalma miatt a kozmetikai ipar ránctalanító krémek készítéséhez használja. Az élelmiszeripar előszeretettel használja, mint természetes színezőanyagot.
Amikor a fekete ribiszke termését fogyasztjuk, alaposan rágjuk meg a magját. A fekete ribiszkében található magolaj, gazdag alfa- és gamma-linolénsavban, amelyek fontos telítetlen zsírsavak. A fekete ribiszke magolaj javíthatja az immunrendszer aktivitását, amely idős embereknél jelentős segítséget jelenthet. Kutatások folytak pikkelysömör, diabéteszes neuropátiára kifejtett hatásáról. A jelenlegi kutatási adatok biztatóak, de még nem elégségesek a hatásosság igazolásához.
Fekete ribiszke levele reuma ellenes készítmények hatásnövelő alkotóeleme. Igazolt gyógyszerekkel vetekedő vizelethajtó hatása, amely a levél magas káliumtartalmának köszönhető. A kálium tartalma vérnyomáscsökkenést eredményez a magas vérnyomásban szenvedőknél, így megelőzve a stroke kialakulás lehetőségét. Laboratóriumi kísérlet támasztja alá a fekete szeder kivonat antioxidáns aktivitását. Ezt a magas antocianidin tartalmának köszönhetjük. Antioxidáns hatása segítséget nyújt a szabadgyökök megkötésében is. Állatkísérletek támasztják alá gyulladáscsökkentő hatását.
Fekete ribiszke levél tea készítése: 3 gramm szárított fekete ribiszke levelet forrázzon le 6 dl vízzel, fedje le és 5 percig alacsony hőfokon főzze még. Napi adag: 2-3 csésze.
Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74
Amennyiben úgy érzi, hogy az ön egészségi állapotán is segíthetnék a gyógynövények erejével, jelentkezzen be rendelésemre, ahol biorezonenciás állapotfelméréssel, egészségterv elkészítésével, életmódváltási tanácsokkal vezetem önt egy vidám és egészséges szemléletű útra, amely a gyógyulásához vezet.