CUKORBETEGSÉGRE, KOLESZTERIN SZINT CSÖKKENTÉSÉRE KUKORICABAJUSZ

2021.08.07

Koleszterint maga az emberi szervezet sejtjei is előállítják, és a táplálékunkkal is bevisszük egy részét. A koleszterinnek szervezeten belüli feladata a sejthártya felépítésében, a D-vitamin szintézisében, a hormontermelésben való részvétel, továbbá az epesav és a mellékvesekéreg szteroid hormonjának az előanyaga.

Mivel a sejtek mellett a máj a legnagyobb koleszterin előállító szervünk, ezért a magas koleszterinszint bizonyos betegségeket előre vetít, ezek: cukorbetegség, sárgaság, csökkent pajzsmirigyműködés, vesebetegségek, érelmeszesedés.

A cukorbetegségre sajnos már lassan úgy kell tekintenünk, mint népbetegségre. A cukorbetegség a szervezet glükóz feldolgozási zavara, aminek oka az inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), esetleg mindkettő. A szükséges mennyiségű inzulin hiányában a sejtek nem képesek a vérből a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

A kukoricabajusz, népi gyógyászatban a legismertebb gyógynövényünk, cukorbetegség és koleszterinszint kezelésére egyaránt használatos.

A kukorica perjefélék (Zea Mays Poaceae) családjába tartozik. Őshazája Mexikó, Dél-Amerika. Egyéves, erőteljes növekedésű kultúrnövény. A termő hosszú bibeszála, a csőből kilógó bajusz. Termése változatos alakú, hosszanti sorokban elhelyezkedő szemtermés.

Drogja a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv szerint a Maydis amylum a szemtermésből előállított keményítő és a Maydis oleum raffinatum (kukorica magjából nyert zsíros olaj). Gyógyászatban a bibéjét és a bibeszálát, - Maydis stigma - használjuk fel. Hatóanyag a kukoricabajuszban flavonoidok (kvercetin, izoramnetin, kempferol), cseranyagok, illóolaj, zsírosolaj, K-vitamin, szilicium-dioxid. A zsírosolaj telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban gazdag.

A kukorica termesztése során a kukorica bajusz melléktermék. Hagyományos felhasználás során teáját belsőleg vízhajtóként, vesekőképződést gátló hatásáért, cukorbetegség, depresszió, fáradtság, húgyhólyaggyulladás, húgyúti fertőzések kezelésére és karcsúsító teaként használjuk. Kukorica olajat, különösen a kukorica csira olajat, koleszterin szint csökkentésre és dülmirigygyulladásra, dülmirigy megnagyobbodás megelőzésére használjuk. Külsőleg korpás fejbőr és ekcémás bőr kezelésére használható.

A kukoricabajusz vizelethajtó hatása állatkísérletekben beigazolódott, mely során jelentősen növekedett a vizelet kiválasztás mennyisége. A tudományos kísérlet során megfigyelték, hogy a kukoricabajusz teáját követően, nem csak vizelet távozik a szervezetből, hanem jelentősebb mennyiségű kálium is. Így javasolt a kukoricabajusz teát kúraszerűen fogyasztani, hogy ezzel megelőzzük a lehetséges elektrolitzavar kialakulását. Kukoricaolaj, kukoricacsiraolaj jelentős mennyiségű telítetlen zsírsavtartalma hozzájárul a koleszterinszint csökkentéshez. A kukorica bibéről bebizonyosodott, hogy a benne található polifenol hatóanyag bevitele antidiabetikus tulajdonsággal rendelkezik, mivel megakadályozza az inzulinrezisztenciát.

Egerekkel történő kísérletben arra keresték a választ, hogy a kukoricabajusz poliszacharid hogyan hat a bél mikroflórájára és 2. típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjére. Kísérleti eredmények szerint a kukoricabibe kivonattal (tea) történő kezelés helyreállította a bél mikroflóra egyensúlyát és csökkentette a vércukorszintet.

A koleszterin szint csökkentése érdekében fontos a táplálkozási szokások részbeni megváltoztatása. Fontos, hogy lehetőség szerint kerüljük el a telített és transz-zsírokat a pálma- és kókuszolajat, a félkész bolti élelmiszereket, a "junk food" ételeket. A növényi rostok megkötik a táplálékból származó koleszterint. Fontos, hogy mind vízben oldódó, mind vízben nem oldódó rostot vigyünk be a szervezetünkbe napi 35-40 gramm mennyiségben, fele-fele arányban. Vízben nem oldódó rost értékeke 100 gramm mennyiségre vonatkoztatva: búzakorpa 40,3g; kókuszliszt 36g; zabkorpa 11,7g. Vízben oldódó rostban gazdag élelmiszerek például az alma, a puha húsú gyümölcsök, a csonthéjasok.

A "jó" azaz a HDL-koleszterin szintjét növelhetjük azzal, hogy a főzés során D-vitamin és A-vitamin tartalmú olajokat használunk. Használhatunk olívaolajat, repceolajat, kukoricaolajat, napraforgóolaj is, de vegyük figyelembe, hogy a napraforgó olajból a hidegen sajtolt olajok felelnek meg ennek az elvárásnak.

A koleszterinvegyületnek három típusát különböztetjük meg: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin.

LDL azaz "rossz" koleszterin sem mondható teljesen rossznak, hiszen szükségünk van rá. Feladata a májból elindulva a sejtek koleszterinnel való ellátása. Probléma a szervezet igényeit meghaladó mennyiségből adódik. A magas koleszterin szintben a magas LDL-koleszterin szint esetén, a szervezet már nem képes lebontani a fölösleges koleszterint, ami lerakódik az artériákban. Így csökken az erek rugalmassága, átmérője, a keletkező plakkok legrosszabb esetben el is zárhatják az ereket, érelmeszesedés alakulhat ki. Az erek átmérőjének csökkenése miatt, kevesebb tápanyaggal és oxigénnel telített vér tud eljutni a sejtekhez, ami miatt végső soron károsodhatnak a szerveink.

HDL azaz a "jó" koleszterin vagy "érfalvédő" koleszterin. Feladata a vérkeringésben lévő fölösleges LDL koleszterin felvétele és vissza szállítása a májba, azaz amire már nincs szüksége a sejteknek és elszállítás hiányában érfalban lerakódnának, lerakódnak. A fölösleges LDL koleszterin lebomlik a májban. Igen fontos a HDL-koleszterin szint megfelelő mértéke, mivel az alacsony érték hozzájárul az érelmeszesedéshez és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásához.

Összkoleszterin szint (szérum koleszterin) az LDL és a HDL koleszterinek egymáshoz viszonyított arányát, illetve a vérszérumban lévő összmennyiségét mutatja. A sejtek által fel nem használt koleszterin miatt az LDL és HDL koleszterinek közötti egyensúly eltolódik. Így megnövekszik a lerakódott LDL koleszterin mennyisége miatt az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri megbetegedés és a stroke kialakulásának kockázata.

Kukoricabibe tea készítése: fél gramm kukoricabibét forrázzunk le 2 dl vízzel, majd 10 perc után szűrjük le. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle.

Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/  vagy +36/30-529-85-74 - minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, segítségemre! * https://webshop.gabrielherbs.hu/Kukoricabajusz-tea-50-g-Natur-tea  - megbízható webshopunkban számtalan gyógynövényterméket megtalálsz, amire szükséged lehet. (A megrendelt termékeket, egész Magyarország területén, a Magyar Posta futárszolgálata MPL szállítja házhoz.)

Készítsd el weboldaladat ingyen!