CSOKOLÁDÉ - ÉDES BŰNBEESÉS AZ EGÉSZSÉGÜNKÉRT
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekkel történő gyógyítás lehetőségeiről írok.
A mai cikkemben a kakaóbab és a belőle készülő kakaó, csokoládé jótékony hatásáról írok.
Kakaófa a mályvafélék családjába tartozik. A termése a kakaóbab (theobroma cacao). Dél-Amerika esőerdőiből származó kakaófa a 12-15 méteres magasságot is elérheti. Igen érdekes, hogy a virágai csak délután nyílnak ki és egész éjszaka nyitva maradnak. 20-40 darab csontfehér magot tartalmaz a 15-30 cm hosszú termése.
A kakaóbab cinket, magnéziumot, krómot, mangánt, foszfort, káliumot és rezet, valamint A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D- és E-vitaminokat tartalmaz.
Idegi és izomműködést segíti a magas magnéziumtartalom. Ezért ha feszültebbnek érezzük magunkat egy szelet csoki "csodákra" képes. A kakaó és a belőle készült csokoládé a boldogság itala, étele is, mivel elfogyasztása javítja a hangulatunkat, energizál. Jól hat az emlékezőképességre. Segíti a vér áramlását és emiatt a nemi vágy növekedésére is hat.
A csokoládé antioxidánsokat tartalmaz. Fő hatóanyaga a teobromin alkaloida. Az antioxidánsok semlegesítik a szabadgyökök romboló hatását. Szabadgyökök, nap mint nap keletkeznek a testünkben, ez okozza többek között a testünk öregedését.
A kakaóbabban található antioxidánsok tágítják a hajszálereket, védik a sejteket, tehát lassítják az öregedési folyamatot. Véralvadásgátló, vérnyomást szabályozó hatással is rendelkezik. Javasolt fogyasztása szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében. Emésztést segíti elő a kakaóbabban található élelmi rost. Nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat és aminosavakat is tartalmaz.
Milyen a jó csokoládé? Az egészséges csokoládé lúgozás és lecitin hozzáadása nélkül, hidegsajtolással előállított kakaóporból készül.
A csokoládé számtalan előnyös élettani hatása mellett vegyük figyelembe, hogy magas kalóriatartalommal rendelkezik, ezért érdemes a napi tápanyagszükségletünkbe ezt bele kalkulálni. 100 gramm csokoládé átlagosan 55 gramm szénhidrátot, 1555 kJ (570 kcal) energiát tartalmaz.
TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta
Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre: Bacsikné Szigeti Gabriella - +36/30-529-85-74 vagy https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ - minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, segítségemre! https://webshop.gabrielherbs.hu/Maca-500mg-Swanson-60-db - megbízható webshopomban számtalan gyógynövényterméket megtalálsz, amire szükséged lehet.