GALAGONYA AZ IDŐKORI SZÍV ERŐSÍTŐJE, VÉDELMEZŐJE

2021.11.01

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozás a vezető halálokok között szerepel. A megelőzés szerepe kiemelten fontos. A galagonya az egyik gyógynövényünk, amely a szívproblémák esetén segítségünkre lehet.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A szív- és érrendszeri betegségekre utaló tünetek, a mellkasi fájdalmak, amely jelentkezhet terhelés hatására vagy akár pihenés során is kialakulhat a szorító/fájó érzés. Nehézlégzés vagy légszomj, ami elsősorban terhelés hatására alakul ki, ami pihenés hatására sem enyhül vagy csak nagyon lassan. Szívdobogás érzés, magas pulzusszám, amely akkor tekinthető kórosnak, ha nyugalmi állapotban 90 fölött van a pulzusszám. Ájulás, szédülés tünet során, az ájulást megelőző szédülés oka lehet, mind az alacsony, mind a magas vérnyomás. A karban jelentkező zsibbadás és a fejfájás is jelezhet szívproblémát. A leírt tünetek egyéb betegségek tünetei is lehetnek, ezért a diagnózis felállítása mindig orvosi feladat.

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna), Cseregalagonya vagy Kétbibés galagonya (Crataegus laevigata) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Drogja, a virágzás kezdetén gyűjtött, leveles, virágos hajtásvég, vagy a gyűjtött virág, levelek, továbbá az érés előtt gyűjtött termés.

A galagonya hatóanyagai a procianidinek, flavon-C, flavonol-O- glikozidok, továbbá kávésavat, klorogénsavat, triterpénsavat tartalmaz.

Az egybibés és kétbibés galagonya tövises cserje vagy kisebb termetű fa, de előfordul, hogy 10 méteres fává is megnő. Levelek szórt állásúak. Az egybibés galagonya levele mélyen hasábosan szeldelt. A galagonya virágzata, dús bogas-sátor virágzat. Májusban, júniusban virágzik. Piros áltermése 1 cm-nél kisebb, gömbölyded vagy hosszúkás csontáralma. Galagonya a hegyekben található bokorerdőkben, ligetekben, szántóföldek szélén, homokpusztákon egyaránt fellelhető.

A népi gyógyászatban a levelekből, a virágzó hajtásból és a termésből is készítünk teát, amit szívfájdalomra, gyors szívverés stabilizálására, magas vérnyomásra használunk. Idős emberek esetében javítja a szívizom munkabírását, a szívkoszorúerek átjárhatóságát, kismértékben hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez, nyugtatja a szívet. Köszvényes betegség esetén is használják a népi hagyományok alapján.

Kutatások igazolják a galagonya időskori elégtelen szívizom működés, szívgyengeség, szívritmuszavarban történő felhasználási lehetőségét. Kimutatták, hogy a galagonyakezelés az enyhe fokú szívelégtelenségben szenvedőknél csökkenti a kardiovaszkuláris halálozást. Antimikrobiális hatású Gram-pozitív baktériumok egy részénél is hatásos. A galagonya bogyójában található antioxidánsok segítséget nyújtanak a szív- érrendszeri, keringési és légzőszerv betegségek kezelésében. Különösen hasznos a galagonya, szívbetegségek, magas vérnyomás, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalmak (angina) esetében, továbbá a magas koleszterinszint elleni küzdelemben. Német orvosi folyóiratban megjelenő tanulmány alátámasztja a galagonyabogyó-lé vérnyomáscsökkentő hatását.

A galagonya "nagyszerű szívétel vagy tonik". Szíverősítő italt készíthetünk: 1 teáskanál galagonyavirágos hajtásvéget 2 dl vízzel leforrázunk, lefedjük, majd 15 perc elteltével leszűrjük, 1 kiskanál mézzel összekeverjük. Napi egy-két csésze ital kúraszerű használatával karban tudjuk tartani a szívünket és érrendszerünket.

A gyógynövények fogyasztása mellett a táplálkozásunkkal is hozzájárulhatunk a szívünk egészségéhez. A legtöbb szívműködési zavar, beleértve a szívelégtelenség is, a helytelen táplálkozás és a stressztől terhelt életmód következménye.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta legalább 40 dkg zöldséget gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, amely igazoltan véd a szívbetegségek, a daganatok, a cukorbetegség és az elhízás ellen. A koszorúér-betegség 31%-a és az agyérgörcs 11%-a következik be az alacsony zöldség és gyümölcs fogyasztás miatt.

Funkcionális szívproblémák kezelésére javasolt ételek a sárgarépa, az uborka, a káposzta, az endívia, a spenót, és az alma.

Jelentkezz be szakrendelésemre: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/  vagy +36/30-529-85-74 - minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, tapasztalatomra! Egészséges szívhez és keringési rendszerhez, ezt a készítményt ajánlom: https://webshop.gabrielherbs.hu/Sziv-Meridian-tea-20db  - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövényeket és gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el