ERŐSÍTSÜK IMMUNRENDSZERÜNKET D-VITAMIN TARTALMÚ FEKETE ÁFONYÁVAL, GYERMEKLÁNCFŰVEL, ACAI PÁLMA GYÜMÖLCCSEL

2021.09.27

Ki ne hallott volna már a csukamájolajról? Van, aki még emlékszik az ízére is? Nem igen sok gyermek kedvelte, ezt a csonterősítő kanalas orvosságot.

A csukamájolajban az 1920-as években mutatták ki a D-vitamint, kalciferolt. Ma már tudjuk, hogy a D-vitamin valójában egy hormon, amely hiánya angolkórhoz, pajzsmirigy alulműködéshez, depresszióhoz, elhízáshoz, skrizoféniához, az immunrendszer nem megfelelő működéséhez vezethet.

Immunrendszerünk gyengeségére utalhatnak az alábbi tünetek, állandó fáradtságérzés, haj és a köröm töredezettsége, álmatlanság, gyakori hasmenés, krónikus ízületi és izomfájdalmak, herpeszek, afták kialakulása, allergia.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincsével, a gyógynövényekkel történő lehetséges kezelésekről írok.

Édesvízi és sósvízi halak is tartalmaznak D-vitamint, mint a hering, szardínia, makréla, tonhal, harcsa, sügér, compó, pisztráng, cápa, lazac, angolna, a halak mája, a halak májának olaja, de fellelhető a D-vitamin a tojássárgájában, a tejben, vajban, belsőségekben.

Javaslom a gombák közül a vadon termő csiperke és laskagomba fogyasztását, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint, mert a természetben folyamosan éri őket UV sugárzás. A termesztett gombafajok nagy részét sötétben vagy gyenge mesterséges fény mellett termesztik, ezért nem tartalmaznak számottevő D-vitamint. A termesztett gombák is nagy mennyiségben tartalmazhatnak D-vitamint, ha napon szárították őket. Ez a folyamat az ergoszterol átalakításához szükséges. Nagyszüleink a gombákat, miután összegyűjtötték az erdőben, esőzés után, felfűzték és a napon szárították, hogy télen, mint természetes "vitaminforrást" fogyaszthassák. Ez a természetesen egészséges szokás vidéken és Erdélyben még a mindennapok része. A magas D-vitamin tartalmú gombák fogyasztása gasztronómiai élvezethez juttat minket, de a megfelelő D-vitamin szint elérésének legegyszerűbb, legolcsóbb és legjobb módja a napozás, a szabadban történő tevékenység, séta, mozgás.

Az állati eredetű D-vitamin tartalmú élelmiszerekről is elmondható, hogy a természetes közegben fejlődő állat több D-vitamint tartalmaz, mivel a természetes vizekben halászott lazac 100 grammjában akár 1000 NE D-vitamin is található, addig a tenyésztett lazac 100 grammjában maximum 250 NE D-vitamint mutattak ki.

A D-vitamin az A-vitaminnal együtt felerősítik egymás hatását. A D-vitamin részt vesz az ásványi anyagok anyagcseréjében. A szervezetben lévő kalciummal és foszfátokkal együtt hozzájárul a csontszövetek táplálásához, hozzájárul az egészséges, erős csontozathoz, a megfelelő izomműködéshez. Hiányában növekszik a csontritkulás (osteoporosis) kialakulásának esélye, ami miatt 20-30 százalékkal megnövekszik a csonttörés valószínűsége. Már a kisgyermekeknél is kialakulhat fogszuvasodás, amely a nem megfelelő szájhigiénián túl a kalcium, foszfor, fluor és a D-vitamin hiánya, nem megfelelő aránya miatt is kialakulhat. Leginkább a felnőttek betegsége a fogínygyulladás.

"A D-vitaminnak szerepe van az egészséges bélnyálkahártya kialakításában és fenntartásában". A D-vitamin, szabályozza, szükség esetén erősíti az immunrendszerünket, így a megfelelő mennyiségű vitamin fogyasztásával csökkenthető a megfertőződés kockázata, és a fertőzés szövődményeiből adódó, káros kimenetelű megbetegedések kialakulása. Különösen veszélyeztetettek, akik vese-, bél- májbetegségekben szenvednek.

A D-vitamin hatással van a szellemi képességünkre is, így hiányában akár szklerózis multiplex betegség is kialakulhat. A rákos megbetegedés megelőzésében is szerepe van a D-vitaminnak pl.: az emlőrák, prosztatarák, vastagbélrák esetén. A D-vitamin fogyasztása is hozzájárul a cukorbetegség kialakulásának a megelőzéséhez, az autoimmun betegségek megelőzésében, kezelésében, a szív- és érrendszeri panaszok kezelésében, a fogamzóképesség növelésében.

"Magyarországon a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján, felnőttek számára napi 5 mikrogramm D-vitamin mennyisége ajánlott." A WHO ajánlása szerint ez a mennyiség az 50 év alatti felnőttek számára elégséges. Ezen életkor felett 65 évig napi 10 µg-ra, míg 65 év felett napi 15 µg D-vitaminra van szükség. E fölötti mennyiséget, indokolatlanul ne fogyasszuk, mivel az túladagoláshoz vezethet. A túladagolás tünetei a hányinger, hányás, vesekőképződés, tartós étvágytalanság, amely akár anorexiához is vezethet.

D-vitamin táplálék-kiegészítőkkel történő bevitele, pajzsmirigy-túlműködés esetén nem javasolt.

A magyar lakosság, nagy része, D-vitamin hiányban szenved, a nyári hónapokat követően, ezért fontos hogy napi szinten pótoljuk ezt a zsírban oldódó vitamint.

D-vitamin tartalmú gyógynövények, a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), gyermekláncfű (Taraxacum officinale), acai pálma gyümölcse.

A fekete áfonya levelét, termését is felhasználjuk. Természetes immunrendszer erősítőszer. Vércukorszint, vérnyomás csökkentő, perifériás keringést javító, szív- és érrendszeri betegséget megelőző gyógynövény. Véd a vérrögök kialakulásától, trombózistól, infarktustól. Védi az érfalat, elősegíti a szem alkalmazkodóképességét, megállítja a korai stádiumban lévő szürke hályog romlását.

Gyermekláncfű jól ismert gyógynövény, minden része fogyasztható, a gyökere, a levele, sőt még a sárga virága is ehető. A kesernyés leveleket salátákba is tehetjük, szárított gyökere vízhajtó, vesetisztító-májtisztító teák összetevője. "A gyermekláncfű leveleiben rendkívül magas a vitamin és ásványi anyag tartalom. Megtalálhatóak benne szeszkviterpén keserűanyagok, szterinek, fitoszterolok, flavonoidok, inulin, A-, B1-, B2-, C-, D-vitaminok, cink, króm, vas, kalcium, magnézium, és foszfor is." Gyermekláncfű levél védi a májat, részt vesz a szervezet méregtelenítésében, jó hatású zsíranyagcsere-problémák esetén, serkenti a hasnyálmirigy működését, gátolja a cukor felszívódását, fokozza az inzulin kiválasztását, ezért a cukorbetegek egyik kedvelt gyógynövénye. Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén is felhasználjuk, a gyulladás csökkentésére."

Az acai (kiejtése: aszáj) Észak-Brazíliában, őserdőben terem. Euterpe oleracea egy speciális pálmafa, termése az acai bogyó, amelynek 2-3 cm-es gyümölcse, formájában és színében leginkább a fekete áfonyára emlékeztet.

Tartalmaz B1-, B2-, B3-, A-, C-, D-, E-vitaminokat, növényi antioxidánsokat, növényi rostokat, telítetlen zsírsavakat, aminosavat, flavonoidot, fehérjét, kalciumot, káliumot, vasat, foszfort, omega-3 és omega-6 zsírsavakat.

Klinikai tanulmányok szerint a Föld összes gyümölcse közül az acainak a legmagasabb az antioxidáns szintje, e miatt, hatékonyan visszaszorítja a gyulladásos folyamatokat, segíthet a daganatos betegségek kezelésében. Hatékony kiegészítő készítménye a mozgásszerveket érintő gyulladásos megbetegedéseknek, mint az ízületi gyulladásnak. A gyulladásos folyamatok csökkenését, a gyulladást okozó enzimek aktivitásának a visszaszorításával éri el. Így jelentős szerepe lehet a gyulladásos folyamatokból kialakuló megbetegedések megelőzésében.

Az acai aktív energiát biztosít a szervezet számára, ezért kiválóan alkalmazható lábadozásban, aktív fizikai tevékenység, sport esetén, vagy szellemi kimerültségben, kiégés szindrómában, krónikus fáradtságban. Mindezeken túl, az alábbi esetekben is megfigyelték pozitív hatását: agyvérzést követő felépülésben, sérülések, balesetből való lábadozás esetén, Sclerosis multiples, szívelégtelenség, ICHS, allergiás megbetegedések, autoimmun betegségek, tüdőt érintő betegségek esetén, női terméktelenség, az agyat, a vért érintő betegségek során.

Jótékonyan hat a cukorbetegek szervezetére, mérsékli az éhomi vércukorszintet, a keringő, valamint az össz-inzulinszintet, továbbá csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.

Segítséget nyújt a fogyókúrához. Megfelelő táplálkozás és mozgás mellett hozzájárul a testsúly csökkentéséhez, mivel természetes úton égeti el a felesleges zsírokot, megszünteti a szabad gyökök okozta stresszt és élénkíti az anyagcserét.

Használata csökkenti a stresszt, az idegrendszert kiegyensúlyozza és megszünteti az alvászavarokat. Támogatólag hat a vérkeringésre és segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét. Ez utóbbit támogatják a gyümölcsben található étkezési rostok is. Omega-3 zsírtartalma, a szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkentik.

A magas antixidáns és vitamin tartalma támogatja az immunrendszer működését, lelassítja az öregedési folyamatot, amely külsődlegesen a bőr ráncosodásának mérséklődésében és élettel teli bőrszín kialakulásában nyilvánul meg. Csökkennek az életkori sajátosságként fennálló bőrproblémák, mint a miteszerek, aknék és egyéb gyulladásos folyamatok miatt kialakuló bőrbetegségek. Méregtelenítő folyamatokat indít el a teljes szervezetben.

Jelentkezz be természetgyógyász szakrendelésre: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/  vagy +36/30-529-85-74 - minden betegségben számíthatsz a szaktudásomra, tapasztalatomra! https://webshop.gabrielherbs.hu/D-Max-Plus-D3-vitamin-kapszula-60db  - a biztonságos webshopunkban pár kattintással megvásárolhatod amire szükséged van. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

Készítsd el weboldaladat ingyen!